Srečanje v Termah Zreče ob 25. Obletnici slovenske mreže zdravih šol – Predstavitev dejavnosti Poskočna zdrava škatla

OŠ Mengeš se je udeležila nacionalnega posveta ob obeležitvi 25. obletnice Slovenske mreže zdravih šol z aktivnim sodelovanjem – s predstavitvijo dejavnosti Poskočna zdrava škatla na stojnici.

V sredo, 7. 11. 2018, smo se z mentoricama Zdravih šol, pedagoginjo Nino Zelenjak in učiteljico prvega razreda, Majo Sršen, zgodaj zjutraj iz Mengša odpravili v štajerske konce; v Zreče na srečanje zdravih šol. Naša šola že kar 10 let aktivno sodeluje v Slovenski mreži zdravih šol. Z aktivnim delovanjem smo pričeli leta 1993. Takrat je bilo v mrežo vključenih le 12 pilotnih šol. Kar težko si predstavljamo, da se je mreža v četrt stoletja tako razširila. Zdaj je v projekt vključenih kar 375 osnovnih in srednjih šol, sodelujejo tudi nekateri vrtci. Ob prihodu v Terme Zreče, smo se najprej registrirali, nato pa pojedli nekaj zdravih priboljškov, saj nas je pričakala mamljiva sadna malica. Nato se je naš dan aktivno pričel. Odpravili smo se v predavalnico, kjer nas je pričakala prijetna dobrodošlica dijakov gimanzije Vič in pozdrav nacionalne koordinatorice mreže zdravih šol, Mojce Bevc. Sledil je uvodni pozdrav direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Nine Pirnat in predstavnice ministrstva za zdravje, Agate Zupančič. Nato smo poslušali zanimivo predavanje o skrbi za duševno zdravje, ki je že kar štiri leta rdeča nit Slovenske mreže zdravih šol.Po predavanju smo ponosno predali našo poskočno zdravo škatlo vodji ljubljanske regije zdravih šol Branki Đukić. Letos spomladi je  škatla obiskovala naše učence od 1. do 5. razreda in jih razveseljevala z zdravimi gibalnimi dejavnostmi. Tokrat pa je pomagala pri predstavitvi idej šol ljubljanske regije. Sledilo je okusno kosilo. Nato smo si ogledali predstavitve posameznih regij oz. šol in vključenih ustanov z različnimi idejami, kar je bilo zelo zanimivo. Po končani predstavitvi smo se odpravili na stojnico, kjer smo učenci zastopali svojo šolo. Tudi OŠ Mengeš se je predstavila na svoji stojnici s poskočno zdravo škatlo. Ko so se predstavitve zaključile, smo se odpravili proti Mengšu. Tistega dne smo veliko spoznali in se naučili o sebi. Dan se je vsem zdel zelo zanimiv in poučen. Naše uporabne in zanimive naloge, ki smo jih izvajali po razredih, si lahko ogledate tudi na spletni strani naše šole https://www.osmenges.si/zdrava-sola/.

Zdravošolca Barbara Medved, 8.c in Urban Štepec, 7.č

 

KO SEM BILA POVABLJENA V ZREČE

Ko sem bila povabljena v Zreče, se mi je to zdelo zelo fino. Tja so odšli tudi Barbara, Urban, pedagoginja Nina in učiteljica Maja. V Zrečah nam je pedagoginja povedala, da bomo poslušali predavanja. To se mi je zazdelo bedno. Na koncu pa se je vse skupaj izkazalo zelo carsko. Nekatera predavanja so bila zelo poučna. Po predavanjih so nam postregli sadje in zdrave piškote. Druge šole so nam predstavljale svoje zdrave izdelke. Na naši stojnici je bilo res carsko, imeli smo veliko obiskovalcev. Ljudje, ki so prišli na našo stojnico, so bili zelo zainteresirani za poskočno zdravo škatlo in so bili veseli, ko sem jim razložila, kako deluje. Druge stojnice so ponujale različne zdrave piškote, antistresne žogice, mila… Domov sem prišla utrujena, vendar srečna.

Zdravošolka Tavita Mihajloska, 7.a