AAI prijava in Office 365

Kaj je AAI prijava?

AAI prijava je vrsta enotne prijave za izobraževalno in raziskovalno sfero v Sloveniji, kjer lahko uporabnik z enim uporabniškim imenom in geslom dostopa do velikega števila uporabnih storitev. Sistemi za enotno prijavo se združujejo v federacijo ArnesAAI, tu kratica AAI pomeni Avtentikacijska in Avtorizacijska Infrastruktura. E-identiteta oziroma AAI-račun je »uporabniško ime v federaciji ArnesAAI«, ki ga dobite od šole, na kateri se izobražujete oz. od organizacije, v kateri delate.

AAI prijava učencem omogoča

Uporabniško ime in geslo za AAI-račun?

Na OŠ Mengeš ima uporabniško ime obliko:

  • prve tri črke imena, prve tri črke priimka (czs, namesto čžš) brez presledka ali pike
  • @osmenges.si
  • npr.: jannov@osmenges.si (Jan Novak)

Na OŠ Mengeš ima geslo obliko:

  • štiri velike tiskane črke
  • štiri številke
  • npr.: YXQZ1234

Kako lahko dobim uporabniško ime za enotno prijavo?

Uporabniško ime je šola uredila vsem učencem. Obrazce s prijavnimi podatki so vsi učenci dobili domov. Obrazce dobro spravite, saj jih bodo učenci potrebovali do konca šolanja na OŠ Mengeš.

Kako lahko zamenjam geslo?

Geslo lahko spremenite na https://mdm.arnes.si/. Novo geslo si zapišite. Če ste geslo pozabili, se obrnite na skrbnika na domači organizaciji, ki vam je dodelil uporabniško ime.

Office 365

Office 365 so storitve in orodja, ki omogočajo uporabo različnih pisarniških orodij in komunikacijo z učitelji. Učenci in zaposleni na OŠ Mengeš imajo možnost brezplačnega nameščanja programov Word, Excel in PowerPoint iz zbirke Office na do 10 naprav. Več o storitvi si lahko preberete tukaj: https://o365.arnes.si/ucenec/prednosti

Vsako leto do konca septembra je potrebno licenco za Office 365 obnoviti. To naredite s prijavo na spletni strani https://o365.arnes.si/. Za prijavo uporabite AAI-račun.

Dostop do storitve Office365 v oblaku

Do orodij Office 365 v oblaku lahko dostopate tako, da odprete spletno stran https://www.office.com/. Kliknete na Gumb Vpis.

Vpišete AAI uporabniško ime:

Na spletni strani, ki se odpre vpišete uporabniško ime in geslo za AAI prijavo

Kliknite na Gumb Da, nadaljuj

Vstopili boste v spletni portal za uporabo storitev Office 365.

Prenos zbirke Office 365

Za prenos zbirke Office 365, se prijavite po prejšnjem postopku in na portalu kliknite na povezavo Microsoft Office 365 ProPlus in sledite navodilom