V petek, 15. 9. 2017 je bilo odprtje arheološke razstave, ki jo gostimo v prostorih novega prizidka šole. Ideja za razstavo je nastala ob arheoloških izkopavanjih, ki so potekala leta 2016 pred začetkom gradnje vzhodnega prizidka. Štirje informativni panoji in dve vitrini s predmeti, ki so jih izkopali arheologi, bodo na ogled do konca oktobra 2017.

Pobudnika postavitve razstave in poučnih panojev sta bila Janja Železnikar (Mestni muzejj Kamnik) in dr. Rafko Urankar, ki je sam tudi izvajal izkopavanja. Na šoli smo veseli, ker smo pridobili štiri lične in poučne panoje, ki bodo na šoli tudi ostali. Zahvaljujemo se tudi Občini Mengeš, ki je finančno podprla projekt.

Ob odprtju razstave so učence in goste nagovorili ravnatelj šole, g. Milan Burkeljca, žipan Občine Mengeš, g. Franc Jerič in avtorja razstave, ga. Janja Železnikar in g. Rafko Urankar.

 

 

——————————————————————————————————————————————————

VABILO NA OTVORITEV

Vabimo vas na dprtje arheološke razstave z naslovom Arheološki dokazi o davni preteklosti na območju Osnovne šole Mengeš, ki bo v petek, 15. 9. 2017 ob 11.10 v prostorih šole. Razstava je nastala v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik  in PJP d.o.o.

Ožje območje naše šole predstavlja bogato arheološko območje, kjer se nahajajo različni materialni dokazi o življenju naših prednikov. Arheologi so ob različnih priložnostih na območju Gobavice in naše šole našli ostanke od prazgodovine naprej. Zadnje večje arheološko raziskovanje je potekalo pred začetkom izgradnje vzhodnega prizidka šole.

Rastava bio obseglala več slikovnih prikazov s spremljajočim besedilom, ki bodo ostali na šoli, za krajši čas pa bomo gostili nekaj vitrin, v katerih bodo razstavljeni predmeti, ki so bili izkopani ob zadnjih arheoloških izkopavanjih.

Iskrena hvala Medobčinskemu muzelu Kamnik, še posebej gospe Janji Železnikar in gospodu Rafku Urankarju iz PJP d.o.o. za strokovni in vsebinski prispevek in vso podporo projektu.

Posatavitev razstavje je finančno omogočila Občina Mengeš.