V okviru predstavitev poklicev staršev našega razreda, nam je moj ati predstavil delo gasilca. Povedal nam je, da imamo v Sloveniji prostovoljne in poklicne gasilce. Prostovolnih gasilcev je okoli 150.000, poklicnih pa 700. Delo med njimi se ne razlikuje veliko. Razlika je samo v tem, da poklicni gasilci za delo prejemajo plačilo, ker je to njihova služba.  Prostovoljni pa so člani v prostovolnih gasilskih društvih poleg svojih rednih služb.

Povedal nam je tudi, da je v Gasilski brigadi Ljubljana zaposlenih 130 gasilcev, ki so razdeljeni v 4 izmene. Delajo ponoči, ob nedeljah in praznikih, tako da je v službi zmeraj ena od izmen. S službo pričnejo zjutraj ob 7. uri. Ob 6.50 se zberejo v garaži, kjer jim vodja izmene prebere razpored po vozilih, nato sledi pregled opreme in vozil. Zatem pa vodja razporedi gasilce še na ostala opravila in vaje, ki potekajo preko celotnega delovnega dne. Poleg vsega imajo seveda tudi čas za malico, kosilo in v popoldanskem času tudi čas za rekreacijo.

Gasilci sami urejajo in popravljajo opremo, orodje, vzdržujejo vozila, urejajo njihov dom in okolico. Ves čas pa so v pripravi, če se oglasi alarm. Takrat odhitijo v garažo in se odpeljejo z vozili na intervencijo.

Delo gasilca je zelo zanimivo, odgovorno in zelo nevarno. Gasilci morajo delati timsko, kar pomeni da delajo skupaj. Zato je zelo pomembno, da si med seboj zaupajo in pomagajo. Dela, ki jih opravljajo gasilci so naslednja: gasijo požare, rešujejo v prometnih nesrečah, rešujejo na vodi in iz vode, pomagajo ob poplavah, nesrečah z nevarnimi snovmi, pomagajo reševalcem  pri prenosih obolelih oseb, odpirajo vrata, rešujejo živali, rešujejo z višin in globin..

Za svoje delo so plačani med 950 – 1050€ na mesec. KOT poklicni gasilci se lahko zaposlijo fantje in dekleta, vendar morajo opraviti sprejemno testiranje, ki traja kar tri dni. Opravi pa se tudi preizkus splošnega znanja, kar je zelo pomembno.  Na testiranju kandidate preizkusijo v teku, plezanju, dvigovanju uteži, v gasilski disciplini, plavanju.. Kasneje pa sledi še razgovor in obsežen zdravniški pregled. Tisti, ki so uspešno opravili vse to, so izbrani kandidati za šolanje poklicnega gasilca. Šolanje traja pol leta. Izobrazba, ki se zahteva za napotitev kandidata na šolanje, je srednja tehnična šola ali pa fakulteta ustreznih smeri, kot so: kemija, gradbeništvo, elektro, strojništvo…

Moj ati pa je povedal tudi to, da se morajo gasilci izobraževati in usposabljati skozi cel čas zaposlitve, saj na intervencijah ni časa za učenje. Delovna doba gasilca se zaključi nekje pri 53 – 55 letih starosti. K njihovi delovni dobi se na leto, to je na 12 mesecev, prištejejo še trije meseci tako, da se njihovo delovno leto šteje za 15 mesecev, zaradi težkih delovnih pogojev.

Na vprašanje naše učiteljice, če bi se še enkrat odločil za ta poklic, bi to storil še enkrat. Ker delo opravlja z srcem in rad pomaga ljudem. Na koncu nam je pokazal še 3 obleke: zaščitno skupaj z čelado in škornji, slovesno in delovno. Povabil nas je na ogled Gasilske brigade in se zahvalil za posluh ter nam zaželel lep dan in seveda veliko uspeha pri učenju.

Gašper Skok, 5.č

Gašer je napisal skoraj vse. Le nekaj je pozabil. Njegov oči je v razred prinesel dve veliki škatli piškotov. Malo smo jih še spravili za » hude čase », mogoče pred testom, ko bo padel sladkor.

Nada Javh, razredničarka 5.č