Začeli smo s kolesarskimi izleti v okvitu obogatitvene dejavnosti Na kolo za kolesarčka OŠ Mengeš. Letošnja jesen je tej dejavnosti res naklonjena, toplo in suho vreme nas v začetku oktobra še kar razvaja, zato je rekreacija na kolesu prava izbira.

V soboto, 14. 10. 2023 smo se na pot odpravili s šestošolci. Za izlet smo (kot nalašč) izbrali zadnji še napol poletni dan. Že zjutraj nas je pričakalo sonce, tako da smo bili kmalu vsi v kratkih rokavih. Na poti proti Kamniku in Stahovici smo spoznali nekaj znanih in zanimivih stvari. V Kamniku smo se npr. ustavili pri rojstni hiši znanega Rudolfa Maistra (ki je kot otrok nekaj čas živel tudi v Mengšu).

Naša najbolj oddaljena točka je bila pri Calcitu v Stahovici. Zapeljali smo se čez novi, začasni most čez Kamniško Bistrico, ki stoji na mestu, kjer je bil stari uničen; težko smo si predstavljali, kako visoka in deroča je morala biti na tem mestu reka 4. avgusta, ko je velik del Slovenije (tudi Mengeš) doživljal katastrofo.

 

Po postanku v Eco resortu pri Godiču smo se zapeljali še do vasice Nevelje in se ustavili pri mamutivem mostu (čez Nevljico), kjer so leta 1938 izkopali znamenito okostje mamuta, ki ga hrani Prirodoslovni muzej v Ljubljani. V Kamniku pa smo se na glavni avtobusni postaji ustavili še pri skulpturi mamuta v naravni velikosti.

Vse je šlo lepo po načrtu, šestošolci so bili super, prav nobene težave nismo imeli in se po dobrih 32 km srečno vrnili v Mengeš.

Na poti s kolesarčki šestošolci sva bila zelo zadovoljna učitelja Urška Petek in Milan Burkeljca.

————————–

V petek, 6. oktobra 2023 smo se na izlet podali najprej z najbolj izkušenimi učenci (9. razred), s katerimi si lahko privoščimo malo težji izziv. Odpravili smo se proti Kamniku, nato pa zavili na Tunjice in se prek Sidraža povzpeli na Šenturško Goro (se je bilo potrebno kar potruditi).

Pri vasici Apno, na razgledni točki v Ljubljansko kotlino.

Za nagrado je sledil strm in seveda hiter spust do Cerkelj na Gorenjskem. Kako hitro so se zavrtela kolesa, si lahko ogledate v spodnjem prikazu. Ker so se pedala res super vrtela in so noge hotele še več, smo pot  nadaljevali še do Šenčurja, Brnika ib Vodic ter se mimo Šinkovega Turna srečno vrnili v Mengeš. Fantje so bili tudi tokrat naravnost odlični. Učitelja, ki sva jih spremljala (Ajda Opeka in Milan Burkeljca) pa že razmišljava, katerega izziva se bomo lotili naslednjič. Do takrat pa ohranjati kondicijo.

——————————-

V soboto, 7. oktobra pa je sledil dopoldanski izlet za skupino nekoliko mlajših učencev, nekateri so bili na tej dejavnosti prvič in jo zelo uspešno opravili. Jutranja megla nam ni pokvarila načrtov in dobre volje in ob 9.40 smo startali izpred šole. Pot nas je vodila mimo Šinkovega Turna in Polja do Repenj in Vodic, nato mimo Brnika proti Cerkljam na Gorenjskem in nato nazaj proti domu. Še otroci so ugotovili, po kako lepi pokrajini se vozimo in te njihove ugotovitve sva bila vesela tudi njuna spremljevalca (Nives Zelenjak in Milan Burkeljca). Prevozili smo približno 45 km. Bravo fantje. Vsi se še veselimo naših naslednjih dejavnosti v okviru obogatitvene dejavnosti Na kolo za kolesarščka OŠ Mengeš.