V torek, 12. 3., in sredo, 13. 3. 2024, smo izpeljali tehniški dan v izvedbi CŠOD v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije v Velenju za učence 6. razredov.

Program je obsegal podzemni in zunanji del vsebin v muzeju in v neposredni okolici vse do Velenjskega jezera.


V jamskem delu muzeja smo doživeli izkušnjo rudarjev, ki so se pred desetletji tukaj spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«, ki so ga kopali za potrebe industrije.   Prepustili smo se vznemirljivemu potovanju po skrivnostnih rovih premogovnika in za kratek čas postali rudarji. V spremstvu vodičev smo v  premogovnik vstopili enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli smo rudarska oblačila, si nadeli čelado, s sabo vzeli rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili 160 m v globino. V uri in pol smo si v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in danes. Zgodbo oblikuje 20 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali smo mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico.

V drugem delu ogleda smo v zunanjih avtohtonih prostorih muzeja pod vodstvom učiteljice CŠOD spoznali še druge učne vsebine povezane s premogovništvom; bivanjska kultura slovenskih rudarjev, rudarska tradicija in simboli, od premoga do energije prihodnosti ter vplivi in posledice pridobivanja premoga v šaleški dolini na okolje in prostor. Po črni garderobi smo si ogledali kopalnico rudarjev in  se seznanili z zanimivo zgodbo o treh potopljenih vaseh Družmirju, Škalah in Pesju, ki so bila še pred 50 leti polna življenja, danes pa so potopljena. Sledil je  ogled  stanovanja rudarjev nekoč.

Sprehodili smo se tudi  do Velenjskega jezera, kjer smo si ogledali vplive rudarjenja na okolje in termoelektrarno od daleč.