To trditev so si učenci 4. a najprej zastavili kot vprašanje in kaj hitro ugotovili, da je na papirju teorija lahko popolnoma jasna, a v praksi se je pred tednom dni izkazalo, da je bila vaja na cesti zelo potrebna.

Sedaj lahko vsi učenci 4. a to trditev obkljukajo kot dosežen učni cilj.

Učenci so v učilnici najprej izdelali pravo cestišče, prometne znake, semafor, avtobusno postajo in avtomobile, da so lahko v razredu, nato pa še na cesti vadili varno prečkanje ceste. Ugotavljali so, kako zelo pomembno je pogledati levo, desno, in potem spet levo, preden stopijo na vozišče, da je potrebno počakati, da se vozilo ustavi in kako zelo pomembno je, da z voznikom vzpostavijo očesni stik. Učenci so pripovedovali tudi o svojih izkušnjah na cesti in ugotovili, da se lahko zgodi, da voznik spregleda pešca, zato mora biti pešec na cesti še toliko bolj previden.

Spoznavali so pomembnost svetlih barv oblačil na cesti. Z jutranjih fotografij z igrišča so ugotavljali, katere barve oblačil so na cesti najbolj vidne. Ugotovili so, da se le malo učencev oblači v primerne barve. Glede na to da veliko učencev iz razreda prihaja v šolo peš, jutra pa so v času predur temna in meglena, so jim bila ta spoznanja varnosti na cesti še kako zelo potrebna.

O varnosti na cesti bodo učenci seznanili tudi svoje babice in dedke, saj so jim napisali pisma, ki jih lahko v kratkem pričakujejo v svojem poštnem nabiralniku.

Pa srečno na cesti!