V tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki že 14. leto poteka vsak tretji petek v novembru, pa se bo od zdaj naprej izvajal kot pomemben projekt tedna slovenske hrane. Tudi na naši šoli smo se v tem tednu posvečali slovenski hrani.
Otrokom smo ponudili nekaj slovenskih jedi, v petek pa smo se okrepčali s tipičnim slovenskim zajtrkom (kruh, maslo, med, mleko, jabolko). Skozi pogovor smo pridobivali informacije, o pomenu ohranjanja slovenske tradicije in podpiranju slovenskih pridelovalcev hrane.
Teorijo smo prenesli tudi v prakso; učenci 1. razreda so se oblekli v čebelice, 6. razredi so okrasili šolo s svojimi ilustracijami, 7. razredi so spekli jabolka, 8. razredi pa so posušili jabolka in celo skuhali marmelado. Vsak od nas je pridobil nekaj novega znanja, naše brbončice pa so preizkušale nove jedi, ob katerih smo uživali.
Pripravila: Jana Škrlep, organizatorica šolske prehrane