Vsako leto na dan 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Tudi letos smo se spomnili nanj in z učenci razredne stopnje prikazali pomen vlaganja v naš planet za prihodnost.

ZEMLJA

Zemlja je planet,
ki daje nam ves svet,
saj ona tudi to je
in sama ničesar ne podre.

Na Zemlji imamo vse kar potrebujemo,
vse občutke in žalost,
stiske in veselje,
ki jih vedno in vsak trenutek prenaša
in nam naše skrbi odnaša.

Ker pa je danes dan Zemlje,
še mi njeno stisko prenašajmo,
da vidimo in slišimo njene težke občutke in žalost,
da do nje postanemo radodarni in solidarni.

(Katjuša Jereb, 4. a)

 

Učenci 1. razreda so se z učitelji pogovarjali o ohranjanju čiste Zemlje in razmišljali, kakšen planet si želijo. S pomočjo sličic, ki so jih razvrščali, glede na počutje Zemlje (»vesela« Zemlja-»žalostna« Zemlja) so spoznavali pomen varčevanja z energijo, hrano, vodo in ločevanja odpadkov ter recikliranja.   

Učenci 2. razredov so izražali svoje misli, kako oni sami lahko pomagajo Zemlji, da ostane čim bolj čista. Kar nekaj dejavnosti, ki spodbujajo učence k ohranjanju čistega okolja, se na šoli odvijajo že nekaj let (manj plastike, manj zavržene hrane, čistilne akcije v okolici šole, varčevanje z energijo ipd.).

Učenci 3. in 4. razredov pa so se dotaknili gozdne problematike. Podali so se v gozd in ustvarjali z naravnim materialom, »prisluhnili« drevesnim zgodbam in jih zapisali.

Nastali so čudoviti likovni izdelki, ki so jih učenci pustili kar v gozdu. Zgodbe pa so »prinesli« s seboj, jih zapisali in krasijo hodnike šole.

V tem tednu smo izvedli tudi čistilno akcijo v okolici šole in pripomogli k ohranjanju čistega in varnega okolja.

Seveda pa se moramo zavedati, da za Zemljo ne skrbimo samo na njen »rojstni dan«, ampak se trudimo vlagati v planet, kot da je vsak dan svetovni dan Zemlje.

Koordinatorica dneva Zemlje

Urša Urbanija