Četrtek, 21. 3. 2024, je bil dan za počastitev naših prvošolcev. Ti so zdaj že dodobra spoznali šolsko življenje, na prvi pomladni dan pa so se nam na odru KD Mengeš predstavili z zelo prisrčnim nastopom. Vzdušje je bilo obarvano gusarsko – ne le na večernem nastopu, temveč preko celega dne.

Učenci prvih razredov ta dan namreč niso odšli k pouku, temveč na pravo malo pustolovščino. Naučili so se gusarskega plesa, Piki Nogavički so preko gibalnega poligona pomagali polniti skrinjo s cekini, nato pa so se s čisto pravim gusarjem podali na lov za zakladom, skritim nekje v šoli. Pot do njega je namigoval zapleten in skrivnosten zemljevid, ki ga je uspelo razvozlati s skupnimi močmi. Otroci so bili ob najdbi silno veseli in ponosni, še bolj pa je zaleglo odkritje, da so cekini čokoladni in si jih lahko privoščijo kot zasluženo nagrado. Verjemite, ko so vsa ta doživetja skušali povzeti s svojimi besedami, je navdušenje prehitevalo misli, oči naših prvošolčkov pa je preplavljal prav poseben lesk, ki je izdajal njihovo srečo.

Ob popoldanskem nastopu ta ni bila nič manjša, le drugačno obliko je zavzela. Oder je krasila mogočna gusarka ladja, tudi tropska palma je bogatila sceno, manjkal pa ni niti čisto pravi rdeči papagaj! Našim prvošolcem vsekakor ni zmanjkalo poguma, ko je bilo treba obiskovalcem v dvorani pokazati, kaj vse so skupaj z učiteljicami in učiteljem pripravili, da se predstavijo kot najmlajša generacija naše šole, ki na svoj način uveljavlja svojo edinstveno identiteto. Občinstvo so v glavnini seveda predstavljale ponosne družine naših učencev, ki so s svojo tiho, a močno podporo pripomogle k vzdušju, ki je dajalo zanesljiv občutek, da nam vsem skupaj zares lahko uspe bogato popotovanje skozi številne osnovnošolske izzive. Morda se bo čez devet let na istem odru, v počastitev te pogumne generacije, zopet razlegala Heja bumbarasa in spomini se bodo vračali k temu veselemu dnevu, ki je bil tako prisrčno spontan. In prav tako kot na ta otroško razposajeni dan, se skozi vsa leta pred nami vsi nadejamo tako veselega in hrabrega izkazovanja sebe, kot so nam ga prvošolci uprizorili ta večer. Po predstavitvi vseh štirih razredov je čarovnik Grega svoj nastop začaral tako, da je otroška energija napolnila celo dvorano s svojo ganljivo čarobnostjo. Naj ta nikdar ne pojenja! Ko bo morda začenjala vodeneti pri otrocih, naj se nanjo spomnijo starši in pri tem ne pozabijo, da jo bomo z veseljem in skrbjo negovali tudi učitelji. Naj nikdar ne zmanjka zanosa pri prepevanju niti lahkotnosti pri plesanju ali hrabrosti pri umetelnih poskokih v višave. Naj odmeva … HEJA BUMBARASA!

 

 

GUSARSKA (priredba učiteljic in vzgojiteljic)

SREDI PŠATE PLUJE LADJA,                                  

IN NA NJEJ JE KAPITAN,

Z ZNAKI NAM SPOROČA,

KJE  ZAKLAD JE ZAKOPAN.

            heja bumbarasa,   ….

PRAV NIHČE MU NI VERJEL,                                        

DA ZAKLAD RESNIČEN JE,

LE OTROCI PRVOŠOLCI,

SMO NA LOV POGNALI SE!

          heja bumbarasa,   ….

BRŽ NA POT SMO MI ODŠLI,                             

SKOZI GOZD, VOTLINE TRI,

MIMO REKE GOR NA HRIB,

TAM PA BIL JE LE NAMIG.

       heja bumbarasa,   …

 

ČE JE SKRINJA TA RESNIČNO                                  

TU V MENGŠU ZAKOPANA,

BOMO REŠLI TO UGANKO,

DRUGAČ OROPAL BOMO BANKO           

        heja bumbarasa,   ….

 

TAM KJER ZDAJ SO RUŠEVINE,              

VČAS TELOVADNICA JE BLA,                              

POD ZIDOVI IZKOPALI                                  

SKRINJO POLNO SMO ZLATA.                                         

         heja bumbarasa, …