Osmošolci smo se v mesecu oktobru dotaknili teme prijateljstva in razglabljali, kaj zahteva prijateljstvo. Za začetek smo s pomočjo asociacij izražali, kaj bi prijateljstvo bilo, če bi bilo barva, letni čas, glasba… Zanimivo je bilo, da nas je kar nekaj navedlo podobne asociacije. Nato smo s simboli narisali lastnosti, katere morajo po našem mnenju imeti prijatelji oz. kaj naše prijatelje dela prijatelje ter kaj cenimo pri prijateljih: PRIJAZEN, LJUBEZNIV, SPOŠTLJIV, KOMUNIKATIVEN, TE POSLUŠA, NE OBREKUJE, TI DAJE UPANJE, TE PODPIRA, VESEL, NASMEJAN, SREČEN, DRUŽABEN, SMISEL ZA HUMOR, ZABAVEN, ISKREN, TE IMA RAD/LJUBEZEN, STALNOST, OBČUTEK VARNOSTI, JE ZVEST, TI STOJI OB STRANI V DOBREM IN SLABEM, SE ZNA TUDI ODREČI ČEMU ZATE, JE POŽRTVOVALEN, SE ČIM MANJ PREPIRA, TI SVETUJE OB TEŽAVAH, REALISTIČEN, TRDNA OSEBA, MU LAHKO ZAUPAŠ.

Pri ZAUPNOSTI smo izpostavili, da moramo v določenih primerih ogrožanja varnosti oz. zdravja (npr. v primeru nasilja, kaznivih dejanj, zlorabe drog) NUJNO povedati odraslim za tovrstno skrivnosti, ker le tako lahko pomagamo prijatelju v stiski in to ne pomeni izdaje zaupanja.

O posamezni lastnosti smo se še podrobneje pogovorili, kaj točno pomeni v prijateljskem odnosu oz. kaj določena lastnost pomeni. In da je pomembno že to, da imamo svoj krog prijateljev, ki nam stojijo ob strani, ko nas doletijo težke preizkušnje.

Naša mnenja so še, da novi prijatelji niso najboljši, da ni nujno, da imajo tudi naši starši radi naše prijatelje. Za prijatelja ni potrebno dati denarja ali materialnih stvari, z dobrim prijateljem se včasih tudi spremo in dobrih prijateljev ne dobimo le na računalniških omrežjih.Naša razmišljanja so bila zanimiva in upamo, da bodo odprla pot k še več prijateljstva.