V sredo, 27. 3., in četrtek ,28. 3. 2024, smo izvedli tehniški dan za učence 7. razredov. Muzej sestavlja devet oddelkov: prometni, tekstilni, gozdarski, lesarski, lovski, ribiški, tiskarski, elektro in kmetijski oddelek.  

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri smo si pod vodstvom vodičev CŠOD bolj podrobno ogledali LESARSKI, GOZDARSKI IN PROMETNI oddelek. Ob potoku Bistra smo spoznali delovanje naprav na vodni pogon: furnirnico, kovačijo, mlin in žago venecijanko, ki smo si jih je ogledali tudi od znotraj. Na Lesarskem oddelku smo se seznanili z orodji in postopki za obdelavo lesa ter uporabnostjo lesa v gradbeništvu in vsakdanjem življenju. Pogledali smo prave žagarske objekte in makete različnih vrst žag ter spoznali lesarske poklice: sodar, suhorobar, mizar, tesar, rezbar… Na Prometnem oddelku je prikazan razvoj avtomobilizma, razvoj dvokolesa in motornega kolesa. Ogledali smo si najstarejši slovenski avto Piccolo, zbirko protokolarnih Titovih vozil, ljubljanski tramvajski voz, staro avtomehanično delavnico, razvoj bencinskih črpalk ter razstavo Tomosovih motorjev in motornih koles. Spoznali smo tudi različne načine prenosa gibanja in energije, sestavne dele pogonskih naprav in strojev: geplja, lokomobile, žage in mlina na vodni pogon, motorja z notranjim zgorevanjem.

NAMIG: V kolikor konec tedna ne boste imeli ideje za izlet se zapeljite do Bistre in si oglejte muzejske zbirke, saj so vredne ogleda.