V četrtek, 27.10.2016, je šel 5.č v Avtoservis Gregorc. Videli smo različne stroje in avtopralnico. Pokazali so nam, kako se zamenjajo gume.

Najprej pri gumah spustijo zrak in snamejo letne gume, nato pa jih zamenjajo za zimske gume in te napolnijo z zrakom ali plinom. Ko so gume napihovali, je bilo zelo glasno, saj je vmes pokalo. Potem so gume zavrteli, da so videli, kje gume niso uravnotežene. Nato so prilepili še uteži in ponovno preverili. Na računalniku so nam tudi pokazali program, s katerim ugotavljajo, če so gume dobro nastavljene ali ne.

Videli smo, kako ločimo letne in zimske gume. Zimske so bolj grobe in mehke, letne pa bolj gladke. Nove gume imajo tudi bodice. Pokazali so nam tudi, kako preverimo z evrskim kovancem ali so gume še primerne in ali imajo premalo profila. Ogledali smo si tudi avtopralnico. Preden je avto zapeljal po trakovih, so ga že zunaj malce sprali, potem pa so ga na traku čistile velike krtače. Gospa Alenka nam je pojasnila, kako pomembno je, da imamo na kolesu dobre gume. Če so gume stare, slabe, kolo pri zaviranju kar drsi po cesti in to je lahko nevarno. Bil je res zanimiv obisk. Za konec smo se tudi  posladkali s piškoti, lizikami in sokom. Ko smo vse pojedli, pa smo se odpravili nazaj v šolo.

Julija Gregorc,5.č