V torek, 5. 11. 2019, so imeli učenci predmetne stopnje kulturni dan, v sklopu katerega so si v Kulturnem domu Mengeš ogledali gledališko predstavo Naj gre vse v π ali kako sem se naučil 3141 decimalk igralca in priljubljenega TV-voditelja Nika Škrleca.

Učenci so se na predstavo predhodno pripravljali v svojih matičnih učilnicah. Izvedeli so, kaj je število π (pi), s pomočjo različnih krogov, njihovih obsegov in premerov preverjali, če drži, da je π zaokroženo res vedno 3, 14 in reševali zanimiv kviz. Izvedeli so tudi nekaj zanimivosti, in sicer: Ljubitelji števila π obeležujejo Pi dan 14. marca in na ta dan po svetu organizirajo Tekmovanje v recitiranju števila pi, na ta dan se je rodil svetovno znani genij, fizik in matematik Albert Einstein, ter da je s številom π povezan tudi slovenski matematik Jurij Vega.
Število π je bilo za učence še posebej zanimivo zato, ker so z njegovo pomočjo spoznavali različne metode in tehnike pomnjenja, s katerimi si je 3141 decimalk števila pi pomagal zapomniti tudi igralec in voditelj Malih sivih celic Nik Škrlec. Eno od tehnik pomnjenja so učenci preizkusili že pred predstavo, in sicer so si s kreativnim pisanjem poskusili zapomniti prvih dvajset decimalk tega iracionalnega števila. Nastale so zanimive zgodbe, ob pisanju pa so za navdih poslušali tudi čudovito skladbo števila π.
Nato je sledila precej matematična, a nadvse zanimiva, dinamična in napeta predstava, ki so jo s sodelovanjem dopolnili tudi učenci. Po predstavi so skupaj z igralcem preizkusili še eno od tehnik pomnjenja, ki jo bodo učenci lahko uporabili tudi pri samostojnem učenju, npr. angleških nepravilnih glagolov ali pri drugi težje zapomnljivi učni snovi.
Nik Škrlec je zainteresirane učence 6. in 7. razredov naučil sestaviti Rubikovo kocko ter jim pokazal tudi nekaj trikov za lažje in hitrejše sestavljanje. Igralec je namreč tudi rekorder v hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke pod vodo.
Ostali učenci so se vrnili v šolo in imeli še krajšo likovno delavnico števila π. Dekleta so nizala π zapestnice,fantje pa so izdelali π nebotičnike.
Za zanimiv in poučen kulturni dan se zahvaljujemo organizatorici, učiteljici Doroteji Šporn.