Zasedanje otroškega šolskega parlamenta je potekalo v četrtek, 4. 2. 2016 v zbornici. Letošnja tema: Pasti mladostvištva.

DSC_0498

 

 

 

 

 

Skupinska (2726 x 1070)

 

 

 

Letošnje zasedanje je suvereno vodila Nika Marolt, učenka 9. razreda. Po uvodnem pozdravu je k besedi povabila g. ravnatelja Milana Burkeljco in g. župana Franca Jeriča. Učenci so jima pozorno prisluhnili, saj sta govornika s svojimi besedami takoj napravila uvod v letošnjo razpravo. O pasteh mladostništva je tekla beseda.

Teo Skok in Špela Ručman sta na kratko predstavila dejavnosti, ki smo jih na razredni in predmetni stopnji počeli od oktobra pa do februarja.

Nato pa se je začelo resno delo za vse. V skupine porazdeljeni učenci so svoja mnenja delili v treh vsebinsko različnih nalogah. Sprva so se preizkusili v pisanju nasvetov za nekatere naše petošolce, ki so anonimno opisali svojo težavo. Kako so se pri tem odrezali, boste lahko presodili, ko boste prebrali prispevek v našem šolskem glasilu.

Druga naloga je bila bolj dinamična. Na posnetkih so si ogledali tri pereče probleme današnje mladine: nagovarjanje k zlorabi alkohola, nasilje med mladimi in nagovarjanje k nevarnim dejanjem zavoljo sprejetosti v neko ožjo skupino ljudi. Velikokrat se mladostniki znajdejo v situaciji, ko se morajo takoj odločiti in ta odločitev je pogosto težka. Kako bi se v podobnih primerih odzvali naši učenci, so odigrali v kratkih prizorih. Tokrat so se prav vsi odločili pravilno.

Zadnja naloga je od učencev zahtevala premislek o lastnostih, ki naj bi jih imel mladostnik, ki se zna ogniti oz. pravilno zoperstaviti pastem. Razmišljali so tudi o svojih starših in o vzgoji, ki pripomore k oblikovanju samozavestnega in odgovornega mladega človeka. Idej je bilo veliko.

Na zasedanju so aktivno sodelovali prav vsi učenci. Tudi mlajši so si upali povedati svoje mnenje, verjetno prav zaradi tega, ker so jih starejši učenci tako srčno sprejeli in jih spodbujali. Tudi medgeneracijsko druženje je pomemben razlog, zakaj je vsakoletno srečevanje predsednikov in namestnikov na naši šoli že dolgoletna tradicija.

Mentorici otroškega parlamenta sta učiteljici  Aleša Vogrinc in Tatjana Cevec Drolc.

 

 

Fotografije si lahko ogledate v galeriji: